JAK GRILOVAT BEZ MASA - OSVĚDČENÉ TIPY Z PRAXE

JAK GRILOVAT BEZ MASA - OSVĚDČENÉ TIPY Z PRAXE

KDYŽ SE ŘEKNE GRILOVAČKA, PRAVDĚPODOBNĚ SE VÁM VYBAVÍ NALOŽENÉ FLÁKOTY MASA, STEAKY, KUŘECÍ PALIČKY, BURGERY, KLOBÁSKY… GRILOVÁNÍ VŠAK NENÍ JEN O TOM. JE O ZELENINĚ, OMÁČKÁCH, PEČIVU, DIPECH, PŘEDKRMECH A PŘÍLOHÁCH, KTERÝMI MŮŽETE OBOHATIT STŮL. NA SCÉNU PŘICHÁZÍ RŮZNÉ SALÁTY, TZATZIKY, PEČENÉ BRAMBORY, GRILOVANÉ CHLEBOVÉ PLACKY… CO KDYŽ ALE CHCETE NEBO POTŘEBUJETE GRILOVAT I JINÉ VĚCI NEŽ MASO? CO VŠECHNO SE DÁ “HODIT” NA GRIL, ABY TO NEBYLA JEN ZELENINA A HERMELÍN? V TOMTO ČLÁNKU NAJDETE MOJE OSVĚDČENÉ BEZMASÉ TIPY NA SUROVINY, PRODUKTY A JÍDLA, KTERÁ SE HODÍ NA GRIL.

Proč grilovat i bez masa? 🤔

Důvodem rozšířit své znalosti a grilovací portfolio nemusí být jen to, že ke stolu zavítá vegetarián. Co když někomu maso  jen nechutná, nebo chce jen jíst o něco lépe, lehce? Trendem dnešní doby není absolutní vyloučení masa, ale jeho omezení. Vznikne tak  prostor k objevování nových nutričně zajímavých surovin a zpestření jídelníčku. Výhodou většího zapojení vege stravy je nejen vyšší příjem biologicky aktivních látek, ale i antioxidantů a vlákniny. Tady máte moje osvědčené tipy z praxe, aby se vám to povedlo. Nezáleží totiž jen na tom CO hodíte na gril, ale JAK (správně) s ingrediencemi pracujete. 

Jaký sýr patří na gril? 🧀

Když se řekne grilovaný sýr, většině z nás se vybaví již zmíněná klasika hermelín. Sýrový repertoár na gril může být mnohem rozmanitější. Nemusíte totiž grilovat jen sýry, které jsou na obalu označené “na gril”. Sáhněte v obchodě po tradičním a běžně dostupném řeckém sýru Halloumi, který je stvořený pro grilování. Další sýrové tipy pro vás připravuji do samostatného článku. Jak grilovat sýry, které se roztékají? V jakou chvíli je potřít kořením? Existuje i varianta pro lidi, kteří nemohou laktózu? 

Lze grilovat sójové produkty? 🍢 

Sója je luštěnina s vysokým obsahem bílkovin a vyrábí se z ní tofu a tempeh, které patří mezi kvalitní sojové výrobky. Tofu i tempeh běžně koupíte v různých variantách. Natural, marinované, ochucené, uzené. Grilovat můžete vše. Co potřebujete vědět? Tempeh můžete grilovat bez přípravy, jen si dejte pozor na jeho sytost. Jedná se o stlačené fermentované sojové boby. Doporučuji grilovat ho na plátky nebo na kostičky jako špízy a dát si jen menší množství. Tofu je sojový sýr a před grilováním je potřeba ho pořádně vysušit a zbavit vody. Jen tak do sebe dokáže nasáknout marinády a koření. Já osobně ráda používám tofu natural bez příchuti, které dává prostor pro kreativu a hru s kořením. Na tofu ráda používám koření Nemaso a Makové kari. Zkuste také na vege ingredience použít koření na maso, např. Gril a rožeňJe to můj oblíbený trik. 

Grilujte houby jednoduše 🔥

Zapojovat houby do jídelníčku má své velké výhody. Mají vysoký obsah vlákniny, jsou nízkokalorické a cenově přijatelné. Chybí však osvěta, jak jednoduše s houbami pracovat, aby to nebyl “opruz”. Mnoho lidí si myslí, že všechny houby je třeba očišťovat, loupat, okrajovat a to už se leckomu nechce. Není to však nutné. Když koupíte malé zahradní žampiony nebo krémové žampiony, není třeba je zbavovat slupky. Žampiony stačí krátce omýt, osušit a hned je můžete grilovat. Dokonce ani velké houby portobello nemusíte loupat. Jejich slupka je zdrojem aromatických látek. Portobello můžete grilovat samostatně, nebo je lehce vydlabat a naplnit podle fantazie. Portobello je ve světě vegetariánů velmi oblíbená záležitost. 

Rostlinné alternativy mletého masa 🌱

Zapojení mletého masa do grilování je sázkou na jistotu. Zatímco steak se nemusí povést každému a může být tuhý, burger z mletého masa zvládne i začátečník. V dnešní době můžete v supermarketech i obchodech se zdravou výživou sehnat hotové burgery, dále chlazenou veganskou alternativu mletého masa nebo suchou směs na přípravu rostlinných burgerů. Nevýhodou těchto produktů je, že se nejedná o základní přirozené suroviny, ale mnohdy o vysoce průmyslově zpracované potraviny s nežádoucím složením. Burger bez masa si můžete připravit i doma. Zapojte cizrnu, tempeh, orestovanou cibuli, červenou řepu, česnek, dostatek koření, vejce, trochu ovesných vloček, kvalitní olej a vytvořte kompaktní hmotu. Brzy se s vámi podělím o konkrétní recept, který pro vás připravuji. 

Grilovanou zeleninu naservírujte atraktivně 🥕

Správně grilovaná zelenina je vynikající sama osobě. Stačí jí doplnit o různé druhy jogurtových dipů či rostlinných majonéz. Skvělá je třeba bazalková tofunéza. Vyzkoušejte to ještě jinak a zvedněte zeleninu o level výše. Zapojte javorový sirup nebo med do marinády. Zelenina lehce zkaramelizuje. Vynikající je to především u mrkve, cukety, cibule a lilku.

3 možnosti dokonalého dochucení vege ingrediencí 🥗

Ať už se rozhodnete grilovat žampiony, zeleninu, sýry, tofu, brambory nebo různé vege burgery, nesmíte podcenit jejich ochucení nebo dochucení. Zde je přesně ten prostor, kdy může být na stole “vege nuda” nebo úžasné chuťovky, na které budou chtít ostatní recepty. 

Ingredience můžete: 

  1. Marinovat - buď přes noc nebo pár hodin před grilovačkou. Perfektní je na to koření Pikantní marinády a Nemaso. Kromě koření do marinády zapojte klasiku jako olivový olej, citrónovou šťávu, sojovou omáčku, chilli omáčku, med nebo javorový sirup. Sirup v marinádě navíc zajistí lehké zkaramelizování, které je dokonalé třeba na lupenech červené cibule nebo tofu. 
     
  2. Ochutit kořením až na konec - pokud chcete, aby vaše vege ingredience i na talíři působily zdravě, barevně a fresh, doporučuji použít tento trik. Ingredience jen lehce potřete olivovým olejem a s citem grilujte. Mezitím si v rendlíku rozmíchejte v přepuštěném másle nebo panenském oleji koření. Výběr koření na vás. Já mám nejraději Fresh grill a Paní Sýrovou. Touto směsi ogrilované ingredience už pak jen potřete, pokapejte nebo je se směsí promíchejte. Samozřejmě decentně, aby neplavaly v tuku…
     
  3. Doplnit až při servírování o dipy - výhoda tohoto “dochucovacího” postupu je, že si je každý doladí podle svého stylu nebo nutriční preference.  Připravte tradiční jogurtové dipy, chuttney, salsy, barbecue omáčky. Já osobně preferuji jejich domácí přípravu, kdy se vyhnu zbytečným aditivům. Asi vás nepřekvapí informace, že zásadní roli hraje opět kvalitní koření. To dodá každému dipu nejen jinou barvu, ale i chuť. K alternativám masa ráda připravuji dip, který je kombinací zakysané smetany, veganské majonézy, česneku a koření Orange pepper

Přeju si, aby grilování bez masa bylo zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o velkou akci, setkání s přáteli nebo jen běžnou rodinnou večeři na vzduchu, jsou vege chuťovky z grilu a pestré barevné přílohy chytrým doplněním a odlehčením. Překvapte ostatní novými chutěmi a buďte inspirací.  

@kamila.a.jidlo

Kamila Metzová
Kamila Metzová
Kamila Metzová
sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie