KDYŽ SE ŘEKNE GRILOVAČKA, PRAVDĚPODOBNĚ SE VÁM VYBAVÍ NALOŽENÉ FLÁKOTY MASA, STEAKY, KUŘECÍ PALIČKY, BURGERY, KLOBÁSKY… GRILOVÁNÍ VŠAK NENÍ JEN O TOM. JE O ZELENINĚ, OMÁČKÁCH, PEČIVU, DIPECH, PŘEDKRMECH A PŘÍLOHÁCH, KTERÝMI MŮŽETE OBOHATIT STŮL. NA SCÉNU PŘICHÁZÍ RŮZNÉ SALÁTY, TZATZIKY, PEČENÉ BRAMBORY, GRILOVANÉ CHLEBOVÉ PLACKY… CO KDYŽ ALE CHCETE NEBO POTŘEBUJETE GRILOVAT I JINÉ VĚCI NEŽ MASO? CO VŠECHNO SE DÁ “HODIT” NA GRIL, ABY TO NEBYLA JEN ZELENINA A HERMELÍN? V TOMTO ČLÁNKU NAJDETE MOJE OSVĚDČENÉ BEZMASÉ TIPY NA SUROVINY, PRODUKTY A JÍDLA, KTERÁ SE HODÍ NA GRIL.
Důvodem rozšířit své znalosti a grilovací portfolio nemusí být jen to, že ke stolu zavítá vegetarián. Co když někomu maso jen nechutná, nebo chce jen jíst o něco lépe, lehce? Trendem dnešní doby není absolutní vyloučení masa, ale jeho omezení. Vznikne tak prostor k objevování nových nutričně zajímavých surovin a zpestření jídelníčku. Výhodou většího zapojení vege stravy je nejen vyšší příjem biologicky aktivních látek, ale i antioxidantů a vlákniny. Tady máte moje osvědčené tipy z praxe, aby se vám to povedlo. Nezáleží totiž jen na tom CO hodíte na gril, ale JAK (správně) s ingrediencemi pracujete.
Když se řekne grilovaný sýr, většině z nás se vybaví již zmíněná klasika hermelín. Sýrový repertoár na gril může být mnohem rozmanitější. Nemusíte totiž grilovat jen sýry, které jsou na obalu označené “na gril”. Sáhněte v obchodě po tradičním a běžně dostupném řeckém sýru Halloumi, který je stvořený pro grilování. Další sýrové tipy pro vás připravuji do samostatného článku. Jak grilovat sýry, které se roztékají? V jakou chvíli je potřít kořením? Existuje i varianta pro lidi, kteří nemohou laktózu?
Sója je luštěnina s vysokým obsahem bílkovin a vyrábí se z ní tofu a tempeh, které patří mezi kvalitní sojové výrobky. Tofu i tempeh běžně koupíte v různých variantách. Natural, marinované, ochucené, uzené. Grilovat můžete vše. Co potřebujete vědět? Tempeh můžete grilovat bez přípravy, jen si dejte pozor na jeho sytost. Jedná se o stlačené fermentované sojové boby. Doporučuji grilovat ho na plátky nebo na kostičky jako špízy a dát si jen menší množství. Tofu je sojový sýr a před grilováním je potřeba ho pořádně vysušit a zbavit vody. Jen tak do sebe dokáže nasáknout marinády a koření. Já osobně ráda používám tofu natural bez příchuti, které dává prostor pro kreativu a hru s kořením. Na tofu ráda používám koření Nemaso a Makové kari. Zkuste také na vege ingredience použít koření na maso, např. Gril a rožeň. Je to můj oblíbený trik.
Zapojovat houby do jídelníčku má své velké výhody. Mají vysoký obsah vlákniny, jsou nízkokalorické a cenově přijatelné. Chybí však osvěta, jak jednoduše s houbami pracovat, aby to nebyl “opruz”. Mnoho lidí si myslí, že všechny houby je třeba očišťovat, loupat, okrajovat a to už se leckomu nechce. Není to však nutné. Když koupíte malé zahradní žampiony nebo krémové žampiony, není třeba je zbavovat slupky. Žampiony stačí krátce omýt, osušit a hned je můžete grilovat. Dokonce ani velké houby portobello nemusíte loupat. Jejich slupka je zdrojem aromatických látek. Portobello můžete grilovat samostatně, nebo je lehce vydlabat a naplnit podle fantazie. Portobello je ve světě vegetariánů velmi oblíbená záležitost.
Zapojení mletého masa do grilování je sázkou na jistotu. Zatímco steak se nemusí povést každému a může být tuhý, burger z mletého masa zvládne i začátečník. V dnešní době můžete v supermarketech i obchodech se zdravou výživou sehnat hotové burgery, dále chlazenou veganskou alternativu mletého masa nebo suchou směs na přípravu rostlinných burgerů. Nevýhodou těchto produktů je, že se nejedná o základní přirozené suroviny, ale mnohdy o vysoce průmyslově zpracované potraviny s nežádoucím složením. Burger bez masa si můžete připravit i doma. Zapojte cizrnu, tempeh, orestovanou cibuli, červenou řepu, česnek, dostatek koření, vejce, trochu ovesných vloček, kvalitní olej a vytvořte kompaktní hmotu. Brzy se s vámi podělím o konkrétní recept, který pro vás připravuji.
Správně grilovaná zelenina je vynikající sama osobě. Stačí jí doplnit o různé druhy jogurtových dipů či rostlinných majonéz. Skvělá je třeba bazalková tofunéza. Vyzkoušejte to ještě jinak a zvedněte zeleninu o level výše. Zapojte javorový sirup nebo med do marinády. Zelenina lehce zkaramelizuje. Vynikající je to především u mrkve, cukety, cibule a lilku.
Ať už se rozhodnete grilovat žampiony, zeleninu, sýry, tofu, brambory nebo různé vege burgery, nesmíte podcenit jejich ochucení nebo dochucení. Zde je přesně ten prostor, kdy může být na stole “vege nuda” nebo úžasné chuťovky, na které budou chtít ostatní recepty.
Ingredience můžete:
Přeju si, aby grilování bez masa bylo zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o velkou akci, setkání s přáteli nebo jen běžnou rodinnou večeři na vzduchu, jsou vege chuťovky z grilu a pestré barevné přílohy chytrým doplněním a odlehčením. Překvapte ostatní novými chutěmi a buďte inspirací.